Kodavere rännuteed avatakse pühapäeval kahe matkaga

Põhja-Tartumaal asuva Kodavere kihelkonna keelt ja pärandit on viimastel aastatel usinasti uuesti ellu äratatud lastelaagrites, keeleõppetundides, näituste loomise ning talgutega. Nüüd saab Kodavere kultuuripärandit avastada ka matkates – jalgsi, jalgratta või autoga. Pühapäeval, 22. septembril avatakse rännuteed kahe juhendatud matkaga.

Kodavere rännuteed kujutavad endast kolme terviklikku marsruuti, mida läbides saab huvitavat infot nii piirkonna ajaloo, maastikupärimuse kui kirjanduslike kajastuste kohta. Rännuteede avamisel sel pühapäeval on osalejate jaoks valikus jalgsimatk koos retkejuhiga Alatskivil või rattamatk retkejuhiga marsruudil Alatskivi-Nina-Lahepera-Rupsi-Alatskivi .

Matkad algavad ühise Kodavere rännuteede avamisega kell 12 Alatskivi matkaraja alguses, auto saab parkida Alatskivi kalmistu kõrvale. Seejärel tutvustatakse rännuteid Navicup äpis, räägitakse Kodavere kihelkonna pärandist, kostitatakse end tee pirukatega ning asutakse teele – kes jalgsi, kes rattaga. Alatskivi jalgsimatka juhib Peeter Kiuru, rattamatka Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra ja arheoloog Krista Karro. Abiks on Navicup äpp.

Avamispäeva pikkus on jalgsimatkajatel ligikaudu kaks tundi, rattamatkajatel ligikaudu kolm tundi. Kes soovib, võib oma päeva pikendada Kodavere rännuteede teistel marsruutidel Navicup rakenduse abiga oma telefonis.

Kodavere rännuteed said sisu ja näo Leader toetusmeetme abiga, teede plaanimist ja sisustamist vedasid eest Liivi muuseum ja Peipsiääre vald.  

Matkal osalemine on tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine (https://forms.gle/bmktkPCB4nYueiCA7). Lisainfot saab siit: https://www.sibulatee.ee/uritused/kodavere-rannuteede-avamine/

Fotol Kodavere kandi maastik ja teed. Foto: Johannes Pääsuke (ERM Fk 213:353).