Uus teatmik toetab muukeelseid vanemaid eestikeelses õppes

Tartu linna toetusel ilmus Tartu Ülikooli professori Birute Klaas-Langi teatmik “Minu laps õpib eesti keeles”, mis on suunatud muu emakeelega vanematele, kelle laps alustab lasteaias või koolis eestikeelset õpet.

“Teatmik on oluline infoallikas mitmekeelsete peredele ja toetab eestikeelse õppe edendamist praktilise teabe ja kogemuslugudega. Usun, et sellest on abi kõigile vanematele, kes soovivad toetada oma last eesti keeles õppimisel,” ütles abilinnapea Lemmit Kaplinski.

Raamatu peamine eesmärk on tutvustada vanematele arusaadavalt ja lihtsalt mitmekeelsuse olemust, kuidas laps keeli omandab, kuidas toimub teises keeles õpe ja kuidas vanemad saaksid kõige paremini eesti keeles õppivat last toetada, aga ka seda, miks on Eestis vaja osata eesti keelt.

Tartu Ülikooli eesti keele (võõrkeelena) professor ning Eesti Teaduste Akadeemia eesti keele ja selle õpetamise uurija-professor Klaas-Lang toetub teatmiku koostamisel nii oma uurija ja õppejõu pädevusele kui ka isiklikule kogemusele mitmekeelses peres kasvamisel ning oma laste teises keeles õppimise kogemusele. See annab teatmikule nii akadeemilise kui ka praktilise mõõtme.

„Raamatu koostamisele eelnesid kohtumised lastevanematega Tartu üleminekulasteaedades ja -koolides, et uurida vanemate muresid ja õppekeele vahetumisega seotud probleeme, püüdes ka neile ühiselt lahendusi leida. Vanemad kujundavad oma suhtumisega ka laste keelehoiakuid ning vajavad teaduspõhiseid selgitusi mitmekeelsuse olemuse ja teises keeles õppimise võimalikkuse kohta,“ selgitas Klaas-Lang.

Teatmik on avaldatud kakskeelsena, pakkudes lugejatele võimalust kõrvutada tekste vene ja eesti keeles ning ukraina ja eesti keeles, et toetada vanemate endi eesti keele oskuse arengut. Lisaväärtusena sisaldab teatmik õppijate ja vanemate lugusid, mis räägivad varase keeleõppe tulemuslikkusest, teises keeles õppimisest, perekonnas mitme keele arengu toetamisest ja eesti keele oskuse vajalikkusest. Need lood annavad praktilise vaate keeleõppe erinevatele aspektidele ja võimalustele.

Teatmik ilmus Tartu Ülikooli Kirjastuses ning seda jagati Tartus eestikeelsele õppele ülemineku koolides ja lasteaedades. Raamatu koostamine ja kirjastamine oli Tartu Ülikooli, Tartu linna ja Eesti Teaduste Akadeemia koostööprojekt.

Foto: Tartu linnavalitsus