Tartu Südamekodu avamine toob 120 uut hoolduskohta eakatele

Tartus avati uus spetsiaalselt eakatekoduks ehitatud Südamekodu 120 eakale. Eesti Rahva Muuseumi vahetus läheduses asuv Tartu Südamekodu on grupi kaheteistkümnes eakatekodu. Tartu Südamekodus leiavad lähikuudel elukoha 120 eakat Tartust ja selle lähiümbrusest, lähiajal lisanduvad toad veel 60 inimesele. 

Koostöös EfTEN Real Estate Fund ASiga rajatava eakatekodu esimese etapi investeeringu kogumaksumus oli ligikaudu 5,3 miljonit eurot, millele lisandus käibemaks, maja ehitas AS Tartu Ehitus. Südamekodud on kuue tegutsemisaasta jooksul rajanud Eestisse enam kui 700 uut eakatekodu kohta ning investeerimisotsused on tehtud veel 400 eaka elukoha rajamiseks. 

Tartu Südamekodu uue maja avasid ühes eakate, nende lähedaste ja koostööpartneritega Kristjan Tamla Eften Capitalist, Tartu abilinnapea Reno Laidre, Tartu vallavanem Jarno Laur, Alar Loo Tartu Ehituse AS-st, Südamekodude nõukogu esimees Martin Kukk ja Tartu Südamekodu juhataja Kairi Ustav

Eften Capitali tegevjuht Kristjan Tamla sõnul on kinnisvara puhul on olulised kolm asja: asukoht, asukoht ja asukoht. “Enamikul juhtudel annab asukohale väärtuse see, et seal asuvad inimesed. Aasta tagasi nägi Südamekodu ümbrus siin hoopis testsugune välja kui täna – tänaseks on juba näha, et siin meeleib inimestele,” rääkis Tamla ning lisas, et Tartu Südamekodude rajamise protsessi juures juhtus see, mida juhtub ehitamisel väga harva: ehitaja sai maja valmis enne, kui oli plaanis, ning kogu ehitus püsis ka eelarve piires. Selle eest ehitajale suur-suur tänu. 

Südamekodude nõukogu esimees Martin Kuke sõnul on valminud Tartu Südamekodu hea näide sellest, milline peaks kaasaegne eakatekodu olema nii hoone funktsionaalsuselt kui paiknemises kogukonnas. “Tartu Südamekodu on rajatud spetsiaalselt eakate vajadusi silmas pidades, pakkudes mitmekülgset elukeskkonda ja mõtestatud tegevusi kõigile elanikele ning kaasaegseid ja toetavaid töötingimusi personalile. Asukoht linna servas, uue elurajooni ning ERMi vahetus läheduses tagab mugava ligipääsu nii lähedastele kui töötajatele,” rääkis Martin Kukk. 

“Mitte iga päev ei avata Eestis uusi eakatekodusid – Tartu Südamekodu avamine on kogu Eesti pidu,” sõnas Tartu vallavanem Jarno Laur. “Tartu vallale tähnedab tänane päev, et oleme saanud ühe koostöökogemuse võrra rikkamaks – see on meil esimene pääsuke erasektori ja kohaliku võimu koostöös. Tartu vald on siia projekti panustanud mitte ainult südamega, vaid ka maaga. Usun, et meie kogemus soodustab ka edaspidi sedalaadi teenuseid hankima erasektorilt. Siin piirkonnas vajadusel teenuste järele ainult kasvab.

Tartu Südamekodu avamisega lisanduvad olulised hoolduskohad

Tartu Südamekodu juhataja Kairi Ustav kinnitab suurt huvi eakatekodu kohtade vastu. “Uus maja on elanikele atraktiivne, täis avarust, kokku saame esimeses järgus vastu võtta 120 elanikku, kellest esimesed on juba ennast sisse seadnud,” rääkis Kairi Ustav ning lisas, et majas on valgusküllased fuajeed, avatud köök, kohvik, suur sisehoov ja mitmesugused ühisruumid lähedastega aja veetmiseks. “Majas on ka loodud võimalused privaatsuseks ja omaette olemiseks. Meie majas on eakatele 1- ja 2-kohalised toad – mõlemal on oma eelised ning mõlemad on võrdselt populaarsed,” lisas Ustav. 

„Inimesed jäävad vanaks ja seda loodusseadust ei saa me muuta. Aga me saame pakkuda väärikas eas inimestele kvaliteetset hoolekandeteenust. Hea meel on selle üle, et Tartu linna külje all Tartu vallas läheb kasutusse uus eakatekodu,“ sõnas Tartu abilinnapea Reno Laidre ning lisas, et piirkonnas elab palju inimesi, nõudlus teenuse järgi oli juba varasemalt suur ning kasvas hooldereformi järel veelgi. „Kindlasti aitab Südamekodu uues hoones head ja turvalist keskkonda luua koostöö Tartu linnaga ning kliinikumi ja meditsiiniteenuste lähedus.“ 

AS Tartu Ehitus tegevjuht Alar Loo sõnul on neil hea meel taaskord teha koostööd Südamekodud AS-iga. “Tore on tõdeda, et meie seekordse koostöö tulemusel oleme saanud kaasa lüüa kodukandi eakatele uute, kaasaegsete elamistingimuste loomisel. Tartu Südamekodu värskelt valminud hoone muudab lisaks rajatud tänapäevastele, eakate vajadustega arvestavatele lahendustele eriliseks ka selle asukoht. Nimelt on hoone paigutatud osavalt säilitatud kaponiiride lähedusse, luues seeläbi hubaselt privaatse olemise.” 

Eakatekodu hoone valmib etapiviisiliselt – esimeses järgus valmis eakatekodu kogu majakarp ning esimese ja teise korpuse sisetööd. Ehitaja jaoks jätkub töö teises etapis kolmanda korpuse sisetöödena pärast tegevuse käivitumist esimeses kahes korpuses. Tartu Südamekodu kolmas, veel välja ehitamata korpus on mõeldud spetsiaalselt dementsussündroomiga inimeste jaoks. 

Foto: Maria Kilk / Kristi Vaikmets

Foto: Maria Kilk
Foto: Maria Kilk
Foto: Maria Kilk
Foto: Kristi Vaikmets