Tartu Klassikalise Kitarri Festival 2024

Kaunid kitarrihelid sütitavad kuulajate südameid erilise õhustikuga esinemispaikades

Eesti tulevaste kitarritähtede inspiratsiooniks ja melomaanide rõõmuks jõuab kultuuripealinna tõeline pillipidu, mis ühendab erinevaid riike ja põlvkondi! Klassikaline kitarrimuusika murrab välja tõsise, akadeemilise vaimuga kontserdisaalidest ning paneb helisema erilise atmosfääriga Lõuna-Eesti paigad – ja kuulajate hinged.

13.-18. augustini toimuv Tartu Klassikalise Kitarri Festival toob kokku eri riikide ja põlvkondade interpreedid ning pakub maailmatasemel muusikaelamusi, mis sütitavad nii pilliõppureid kui ka lihtsalt muusikasõpru. Festivalil, mis toimub Peep Petersoni, Kristel Söödi ja Priit Petersoni eestvedamisel, taastatakse kunagine Lõuna-Eesti kitarriseminaride traditsioon ning siinseid kitarriõpilasi ootab klassikalise kitarri laager Eesti ja maailma muusikatippude juhendamisel. Laagri piduliku lõpunoodina toimub õpilaste ja juhendajate avalik ühiskontsert.

Sel aastal üllatatakse külastajaid uuendusliku Lõuna-Euroopas levinud festivalikontseptsiooniga, mille märksõnadeks on klassikaline kitarr, idülliline atmosfäär ning veinikultuur. Kontserdid toimuvad H. Elleri muusikakoolis, Tõravere observatooriumis, Luke mõisa valitsejamajas ning mõisa endises kõrtsihoones tegutsevas Järiste veinitalus, kus kaunite kitarrihelide kõrvale tutvustatakse põhjamaist viinamarjakasvatust ja pakutakse elaval tulel küpsetatud pitsasid.

    Festival innustab eri põlvkondi ühiselt muusikat nautima, looma ja õppima. Rahvusvahelised esinejad toovad Lõuna-Eesti muusikamaastikule värskeid ideid ja elamusi. Muusikat ja toidukultuuri siduv sündmus meelitab Lõuna-Eestisse sise- ja välisturiste, edendab kohalikku väikeettevõtlust ja aitab tutvustada piirkonda mitmekülgse turismisihtkohana.

    Kontsertidele on tagatud ligipääs ka liikumisraskustega inimestele. Sündmus on osa Tartu 2024 põhiprogrammist.

    Kava

    • 13. august kell 19.00: Priit Peterson (kitarr) ja keelpillikvartett Prezioso Elleri muusikakooli Tubina saalis
    • 14. august kell 19.00: Niklas Johansen Elleri muusikakooli Tubina saalis
    • 15. august kell 16.00: Kirill Ogorodnikov (kitarr), Mari-Liis Vind (flööt), Kaija Lukas (viiul, vioola) Luke mõisa valitsejamajas
    • 16. august kell 19.00: Kitarripidu Järiste Veinitalus. Patricio Zeoli ja sõbrad. Lõuna-Ameerika ja Hispaania meloodiad koos põhjamaiste maitsetega.
    • 17. august kell 20.00: Kitarrikvartett 2+2 (Sulo Kiivit; Siim Kartau, Karl Petti, Argo Vals) Tõravere observatooriumis
    • 18. august kell 18.00: Kitarrifestivali lõppkontsert Elleri muusikakooli Tubina saalis. Esinevad festivali kitarrilaagri õpilased ja juhendajad

    Piletid on müügil Piletilevis

    Fotol Priit Peterson. Foto: erakogu