Eesti ja Norra tantsukunstnikud võtavad Tartu avaliku ruumi enda kanda

Kui palju pöörame tähelepanu tänavatele, hoovidele, hoonetele või parkidele, kus igapäevaselt liigume? 1.–3. augustil kell 19 saab Tartu 2024 põhiprogrammi raames kogeda rännulist tantsulavastust “Ma võtan selle enda kanda”, mis viib publiku tänavuse kultuuripealinna avalikku ruumi erilistel viisidel avastama.

Lavastus on osa Sõltumatu Tantsu Lava, Põhja-Norra etenduskunstikeskuse Davvi ja linnafestivali UIT koostöös loodud residentuuri- ja lavastusprojektist “Liikuvad linnad”. “Ma võtan selle enda kanda” autoriteks on kaheksa Eesti ja Norra tantsukunstnikku: Oda Holmvik Bredvold, Hanna Junti, Maria K. Landmark, Karsten Lunde, Maya Mi Samuelsen, Sigrid Savi, Nele Tiidelepp ja Margaret Tilk. Interdistsiplinaarse kollektiivi liikmeid ühendab huvi hooliva koostöö, avaliku ruumi ja liikuvate kehade vastu. Nende loodud koreograafia otsib vastust küsimustele: kuidas saame olla linnaruumis meie ise, kuidas teineteisele tuge pakkuda ja milline näeb välja hoolitsus linnakeskkonnas? 

Nii nagu kultuuripealinna programm jutustab lugu ellujäämise kunstidest – teadmistest, oskustest ja väärtusest, mis aitavad meil luua ühtse kogukonnana parema homse – on ka tantsukunstnikud kasutanud lavastuse loomisel inspiratsiooniks Ameerika filosoofi Judith Butleri mõtet: tuleviku aktivismi peamiseks küsimuseks saab olema elu alalhoidmine, linna hooldamine, edasikandmine ja taastamine, et saaksime seal võimalikult hästi elada.

1., 2. ja 3. augustil toimuvad etendused on tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine, kuna etenduse alguspaik ja ligipääsetavuse info saadetakse publikule e-mailiga. Etendus on liikuv ja kestab tund aega. Viimase etenduse järel, 3. augustil on publik oodatud ULA baari (Vallikraavi 23) tasuta lõpupeole.

Rohkem infot: https://www.stl.ee/lavastused/tartu2024

Sõltumatu Tantsu Lava, Põhja-Norra etenduskunstikeskuse Davvi ja linnafestivali UIT koostöös loodud residentuuri- ja lavastusprojekti mõte on olnud dialoog koreograafide ja linnauurijate vahel, et pakkuda alternatiive linnakeskkonna loominguliseks kasutamiseks. “Liikuvad linnad” kuulub Euroopa kultuuripealinnade Tartu 2024 ja Bodø 2024 põhiprogrammi ja ECOC 2024 projekti “Duo Networking”, mida toetab EEA and Norway Grants.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on tantsukunsti etendus- ja arenduskeskus. STL-i visiooniks on keskenduda kaasaegsele tantsukunstile selle erinevates väljenduslaadides. Lisaks etendustele toimuvad STL-is liikumise töötoad, loomingulised residentuurid, loengud ja arutelud, Tantsumaraton, nüüdistantsu uute tulijate sari PREMIERE, tantsukunstnike ettenäitamiste õhtu Greenfield, Balti Tantsu Platvorm jpm.

Foto: Audun Selnes