Suvelavastus “Õnne valem ehk meiereist miljonäriks” avab loo Ülenurme mõisnikust

Eesti Põllumajandusmuuseum kutsub kõiki teatrisõpru rändama läbi Ülenurme mõisa eestlasest mõisniku Peeter Muna õnneotsingute, mida saadavad naerupahvakud, heldimuse hetked, kurbuse noodid ja paralleelid meie tänapäevaste eludega. Uue suvelavastuse “Õnne valem ehk meiereist miljonäriks” esietendus toimub 15. augustil kell 19 endise Ülenurme mõisa valdustes, praeguses Eesti Põllumajandusmuuseumis, mille rukkiküünis mängitakse etendust augusti ja septembri jooksul kokku 11 korda.

Tõsielul põhinev lavastus, mis on kirjutatud spetsiaalselt Põllumajandusmuuseumis etendamiseks, toob vaatajate ette loo edasipüüdlikust eestlasest Peeter Munast, kes 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses jõudis piimanduse alal suurte saavutusteni, kuid pidi silmitsi seisma ka ootamatute takistustega. Muna lugu viib meid ajajärku, kus eestlased tegid oma esimesi samme tööstuse ja ettevõtluse radadel, ning küsib: Mis on õnne valem? Kas see peitub rikkuses ja karjääris või hoopis lähedaste toetuses ja elu lihtsates rõõmudes?

Lavastuse käsikirja looja on armastatud Eesti stsenarist ja kirjanik Peep Pedmanson, kes on ka “Kälimehed”, “Vanad ja kobedad saavad jalad alla” ning paljude teiste tuntud teoste autor. Lavastaja Kristo Toots, kes on ühtlasi MTÜ Miksteater looja ja juht, harutab lavastuses lahti elu aegumatud keerdkäigud tuues publiku ette Peeter Muna saatuse värvikirevad hetked.

Lavastaja Kristo Toots: “Lugu räägib ühe mehe ja naise elukäigust ja saatusest. Üldjuhul räägib ajalugu nendest inimestest, kes on midagi erakordset või erilist korda saatnud ja teinud. Peame vaatama tagasi ajalukku ja rääkimagi sellistest suurtest inimestest, et ka ise suurelt mõelda ja suuri tegusid korda saata. Suurest mehest ja suurtest tegudest see lugu räägibki. Kuid ääretult oluline on ka naine mehe kõrval. Kui ei oleks olnud naist Paulinet Peetri kõrval, oleks mehe elukäik olnud hoopis teisem. Tänu naise mõistvale suhtumisele ja nende üksteise hoidmisele ning läbi elu kulgemisele kujunes Peetri ja Pauline saatus selliseks nagu me „Õnne valemi“ etenduses näeme. Nende armastus on see, mis annab loole hoopis teise mõõtme.“

Peeter Muna lugu on ajatu näide eestlaslikust sihikindlusest ja ettevõtlikkusest, kuid ka sellest, kuidas õnne valemit otsides tuleb tihti rinda pista elu ettearvamatute keerdkäikudega. See lavastus pakub midagi igale vaatajale – olgu selleks naer, mõtlikkus või inspiratsioon.

Etendus tõotab pakkuda nii rõõmu kui kurbust, nii naeru kui mõtteainet. Loomingulises meeskonnas on lavastuse edukaks sünniks kaasa löönud andekad näitlejad ja loovtalendid:

Autor: Peep PedmansonLavastaja: Kristo Toots
Lava- ja kostüümikunstnik: Maarja Meeru
Valguskujundaja: Martin MeelandiGrimeerija: Viktoria Rüster
Tantsuseadja: Kadri Lepasson
Muusikalised kujundajad: Emma Elisabeth Toots (viiul, torupill), Viktoria (Riko) Misnik (karmoška, lõõts), Jakob Erman (viiul, kannel)
Osades: Martin Tikk, Anne-Mai Tevahi, Katrin Kalma, Oliver Valk, Margo Mitt, Martin Metsanurk ja Kristin Kooskora

Etendused toimuvad:

15. august (esietendus)

16. august

17. august

22. august

24. august

25. august

28. august

29. august

12.  september

13. september

14. september

Piletid hinnaga 30 € on müügil Piletilevis ja Fientas.

“Õnne valem ehk meiereist miljonäriks” on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist